Galata Kulesi

Galata Kulesi 2023 Tarihi

Galata Kulesi Bizans imparatorluğu döneminde Galata semtinin Ceneviz kolonisi olduğu 14. Yy ortalarında Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Bu kule Galata surlarının bir parçası olarak inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde Galata Kulesi’nin bir dönem zindan olarak kullanıldığı bilinmektedir. Daha sonrasında ise yangın gözetleme kulesine çevrilmiştir. 17 yüzyılda Hezarfen Ahmet Çelebi burada uçuş denemeleri yapmıştır. Tahtadan yapmış olduğu kanatları sırtına bağlayarak gerçekleştirmiş olduğu uçuşu Üsküdar’da tamamladıktan sonra kuleye olan ilgi oldukça artmıştır.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

1967’de kule onarım görmeye devam ederken 2020 yılında tekrar restore edilmiştir. Bu kule yığma moloz taş örgüsü sistemde inşa edilmiş ve dış cephesi ise taş örgüden oluşmaktadır. Girişteki kitabede yer alan 16 mısralık methiye II. Mahmut döneminde yapıldığı için onun adına yapıldığı tahmin edilmektedir kapının üzerinde bulunan yuvarlak Kemerli pencere ise askerlerin gözetleme yeridir. Yüksek giriş katından sonra 9 katlı olarak bilinen bir yapı olarak geçmektedir.

Silindirik gövdesi üzerinde yer alan pencereler tuğla örgülü yuvarlak Kemerli olarak geçmektedir. Külah çatının hemen altında bulunan silindirik gövdeyi çevreleyen profilli silmelerle vurgu yapılmıştır. Külah çatının altındaki katı sarmalayan metal süslemeli seyir balkonu da yer almaktadır. Yapının 3 kata kadar olan kısmı Ceneviz ve diğer katlarının Osmanlı karakteri taşıdığı saptanmaktadır. Bu kulenin günümüzde sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanıldığı bilinmektedir.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

Galata Kulesi Giriş Ücretleri

Galata Kulesi giriş ücreti konusunda güncel bilgiler yer almaktadır. Bu anlamda giriş ücreti şu anda 650 TL olarak belirlenmektedir. 18 yaş altı çocukların yanında anne ve babaları olmadan ziyaret gerçekleştirmeleri ise yasak sayılmaktadır ayrıca 8. katı restorasyon sebebiyle şu anda kapalı olmaktadır. Ayrıca sesli rehberlik hizmeti de burada bulunmaktadır. Galata Kulesi’ne ulaşım oldukça kolay bir şekilde geçmektedir. Özel araçla gidildiği takdirde tarla başı yolundan Taksim’e çıkıyorken sol tarafta Galata kulesi tabelasından girildiği takdirde ulaşım sağlanmaktadır.

Balat Oyuncak Müzesi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın!

Ayrıca araçları kule çevresinde bulunmakta olan otoparkları da bırakmak mümkündür. Toplu ulaşımla da ulaşım sağlamak oldukça kolay bir şekilde geçmektedir. Öncelikli olarak Taksim’e ulaşım sağlamak gerekmektedir hemen ardından İstiklal Caddesi’ni baştan sona geçmek gerekmektedir. Caddenin sonundan yaklaşık olarak 500 metre aşağıda bulunan kuleye ulaşım sağlamak mümkündür. Eminönü tarafından gelmek isteyen kişiler ise Karaköy yolu üzerinden bankalar caddesi’nden yokuşu çıktıktan sonra ulaşım sağlayabilmektedir.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

Ayrıca tüneli kullanarak da ulaşım sağlamak mümkündür. Bunun yanı sıra Galeta Kulesi’nin bilinmesi gereken bir efsanesi de bulunmaktadır. Efsane gereğince Galata kulesi ve kız kulesi birbirine aşıktır. Ancak aralarında yer alan İstanbul boğazı iki sevgilinin kavuşmasını engellemektedir. Kuleye olan aşkını anlatabilmek adına pek çok mektup yazar ve Kız Kulesi’ne olan hasretini döker. Hezarfen Ahmet Çelebi de uçma hayalini gerçekleştirmek üzere kuleye çıktığında kız kulesine mektupları verir.

Daha fazla bilgi için: https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=GLT04&DistId=MRK

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.